Žíváňská

22.04.2015 20:50

Živáňská, to je pro mě takový závan dětství, kdy maminka živáňskou čas od času vařila a byla to vždy veliká dobrota. Úplně jsem na tohle jídlo zapomněla, ale při projíždění receptů opsaných z mamčina receptáře jsem na něj narazila a řekla si, že ho určitě musím vyzkoušet a stalo se ;)

 

ŽIVÁŇSKÁ

vepřové kotlety (já použila vepřový minutkový steak)

brambory

klobása

cibule (mám ráda červenou)

slanina

sůl

pepř

mletá sladká paprika

paprika

olej

alobal

 

Nejprve jsem si připravila veškeré suroviny, aby pak výsledná kompletace "balíčku" šla rychle od ruky. Brambory jsem oškrábala, a nakrájela na slabá kolečka. Vepřové maso jsem očistila, naklepala, na několika místech lehce nařízla, aby nemělo tendenci se kroutit, z obou stran jsem ho osolila a opepřila. Slaninu už jsem na plátky nakrájenou koupila, čímž se mi ušetřila práce. Klobásku jsem podélně rozřízla a nařízla na "ježka" (prostě jako kdybych si chtěla opéct buřta u ohně). Cibuli jsem oloupala a nakrájela na kolečka, papriku na proužky.

A teď jdeme konečně na to ;) Troubu rozehřejeme na 180-190 stupňů. Utrhneme si dostatečně velký kus alobalu (tak aby jsme pak vše krásně zabalili do balíčku). Celý povrch alobalu potřeme olejem (stačí obyčejný slunečnicový nebo řepkový), a zhruba doprostřed naskládáme brambory nakrájené na kolečka, osolíme je, na brambory přijde maso, které ještě zlehka posypeme sladkou mletou paprikou, poklademe plátky slaniny, cibulkou, klobásou a proužky papriky. 

A teď zabalíme do úhledného balíčku - začneme od delších stran, které dáme k sobě a společně je několikrát zahneme, poté uzavřeme alobal i na užších stranách. Balíčky dáme na plech a vložíme do rozehřáté trouby a pečeme 60-80 minut.

Jako příloha se skvěle hodí zeleninový salát.

 

Takhle vypadá živáňská po vyndání z trouby.

 

A takhle už naservírovaná na talíři.