Božský čokoládový dortík

19.04.2015 14:24

Miluji čokoládu a prakticky všechno co s čokoládou souvisí ;) Na tenhle dortík poměrně pravidelně chodíme do mé oblíbené francouzské restaurace Universal. V nabídce mají samozřejmě hned několik výborných dezertů, ale bez jejich dvanáctiminutového čokoládového dortíku si návštěvu této restaurace nedovedu ani představit. Proč ale čekat, až zase nastane den D a vyrazíme na úžasný oběd, když přeci nemůže být tak těžké si takový dortík upéci doma. Našla jsem si recept a jednoho krásného dne jsem se do výroby božského dortíku pustila. První pokus se ne zcela povedl, respektive slepě jsem následovala pokyny v receptu, což se mi již poněkolikáté nevyplatilo (např. když jsem poprvé vařila svíčkovou, ale o tom někdy příště ;) a dortík jsem "přetáhla" a uvnitř nebyl tekutý. Já se ale nevzdávám, a z těsta, které mi zbylo, jsem hned dala druhý pokus a ten už byl naprosto luxusní ;) Tak pokud i Vy, stejně jako já, milujete čokoládu, určitě se do tohoto dezertíku pusťte, není to složité a ta chuť je nejlepší odměnou!

 

BOŽSKÝ ČOKOLÁDOVÝ DORTÍK

185 g másla

185 g kvalitní tmavé čokolády

4 vejce

165 g tmavého třtinového cukru

115 g hladké mouky

1 vrchovatá lžička kypřícího prášku do pečiva

k podávání vanilková zmrzlina, omáčka z lesních plodů, čerstvé ovoce a šlehačka - zkrátka na co máte chuť

 

Troubu si předehřejeme na 180 stupňů (horkovzdušnou na 160 stupňů). 

Máslo a čokoládu dáme do rendlíku a na nejslabším plameni za stálého míchání zahříváme, dokud se čokoláda nerozpustí. Poté přendáme rozpuštěnou čokoládu smíchanou s máslem do mísy a postupně zašleháváme vejce, cukr a hladkou mouku smíchanou s kypřicím práškem. Vzniklé těsto rozdělíme do 6 kokotek (zapékacích mističek) a vyskládáme je do pekáčku, do kterého nalijeme vroucí vodu tak, aby sahala do poloviny výšky mističek a dáme péci na 10-12 minut. Po rozkrojení bude střed ještě krásně tekutý a vláčný.

Jen o tom píši a už mám zase na tenhle dezertík chuť ;)