Velikonoční nádivka
Velikonoční pondělí máme zítra a tak jsem se dnes vrhla na pečení velikonoční nádivky. Jelikož ji doma kromě mě nikdo nejí, napekla jsem si jen pro sebe, přeci se kvůli těm svým dvěma vybíravým chlapům o tu dobrotu neochudím ;)
VELIKONOČNÍ NÁDIVKA
750 g uzeného
8 housek (nejlépe den starých)
8 vajec
sůl
pepř
muškátový oříšek
hrst sekané pažitky
50 g másla
1/4 l mléka nebo vývaru
50 g droždí (to být nemusí, já osobně ho nedávám)
máslo na vymazání pekáčku
strouhanka na vysypání pekáčku
a jdeme na to:
Uzené maso uvaříme v dostatečném množství vody.
Mezitím si nakrájíme housky na kostky a navlhčíme je mlékem nebo vývarem.
Uzené maso necháme vychladnout a poté nakrájíme na kostičky. Přidáme k němu vejce, sůl, pepř, špetku muškátového oříšku, nadrobno nasekanou pažitku, navlhčené kostky housky a případně droždí. Vše dobře promícháme a plníme do vymazaného a strouhankou vysypaného pekáčku, pokud jste přidávali droždí, nechte asi 20 minut odpočinout.
Zvolna pečeme asi 45 minut.
Teplou nádivku můžeme podávat např. se špenátem, studenou nádivku s okurkou.