Velikonoční nádivka

05.04.2015 14:09

Velikonoční pondělí máme zítra a tak jsem se dnes vrhla na pečení velikonoční nádivky. Jelikož ji doma kromě mě nikdo nejí, napekla jsem si jen pro sebe, přeci se kvůli těm svým dvěma vybíravým chlapům o tu dobrotu neochudím ;)

 

VELIKONOČNÍ NÁDIVKA

750 g uzeného

8 housek (nejlépe den starých)

8 vajec

sůl

pepř

muškátový oříšek

hrst sekané pažitky

50 g másla

1/4 l mléka nebo vývaru

50 g droždí (to být nemusí, já osobně ho nedávám)

máslo na vymazání pekáčku

strouhanka na vysypání pekáčku

 

a jdeme na to:

Uzené maso uvaříme v dostatečném množství vody. 

Mezitím si nakrájíme housky na kostky a navlhčíme je mlékem nebo vývarem. 

Uzené maso necháme vychladnout a poté nakrájíme na kostičky. Přidáme k němu vejce, sůl, pepř, špetku muškátového oříšku, nadrobno nasekanou pažitku, navlhčené kostky housky a případně droždí. Vše dobře promícháme a plníme do vymazaného a strouhankou vysypaného pekáčku, pokud jste přidávali droždí, nechte asi 20 minut odpočinout. 

 

 

Zvolna pečeme asi 45 minut.

Teplou nádivku můžeme podávat např. se špenátem, studenou nádivku s okurkou.