Velikonoční mazanec
Už několik let se přemlouvám k tomu, že by bylo dobré upéci si domácí mazanec. A konečně letos to klaplo, a na to, že to byl skutečně první pokus, jsem maximálně spokojená ;)
VELIKONOČNÍ MAZANEC
750 g polohrubé mouky
375 ml mléka
40 g čerstvého pekařského droždí
2 žloutky
150 g moučkového cukru
150 g čerstvého poctivého másla
2 lžíce rozinek (předem namočených v rumu)
2 lžíce loupaných mandlí nasekaných na nudličky
nastrouhaná kůra z menšího omytého bio citronu
1 sáček vanilkového cukru
špetka soli
špetka strouhaného muškátového oříšku nebo květu
1 vejce napotření mazance
a jdeme na to:
Do mísy si prosijeme mouku, čímž ji hezky provzdušníme. Poté smícháme s moučkovým cukrem, přídáme i cukr vanilkový, špetku soli, špetku strouhaného muškátového ořišku a jemně nastrouhanou citronovou kůru. V malém kastrůlku rozpustíme máslo a necháme ho trochu prochladnout.
Mezitím si připravíme kvásek. Do poloviny vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme lžíci cukru, trošku mouky a umícháme řídké těstíčko, a necháme v teple vzejít kvásek.
Poté přidáme kvásek do mísy k mouce. Ve zbylém mléce rozmícháme dva žloutky a vše přidáme do těsta. Zalijeme rozpuštěným a prochladlým máslem a těsto zpracováváme vařečkou tak dlouho, až se přestane lepit na stěny mísy a nechytá se ani vařečky. Vyndáme těsto z mísy a rukama důkladně propracujeme. S těstem se úžasně pracuje. Když přestane lepit a nechytá se ani válu, je připravené k dalšímu kynutí.
Vložíme ho zpět do mísy, povrch zlehka zaprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a na teplém místě necháme asi hodinu kynout.
Poté těsto vyjmeme z mísy, znovu na pracovním vále propracujeme a přidáme rozinky a nasekané mandle (malou hrstičku mandlí si necháme na ozdobu bochánku). Do těsta vše dobře zapracujeme a znovu opakujeme hodinový proces kynutí.
Z nakynutého těsta vytvarujeme na válu kulatý bochánek, položíme ho na plech vyložený pečícím papírem, přikryjeme utěrkou a necháme ještě tak hodinku kynout na plechu před vlastním pečením. Poté ho znovu zformujeme do bochánku, aby se při pečení "nerozjel" ;) Před pečením povrch bochánku pomažeme rozšlehaným vejcem a ozdobíme nasekanými mandlemi. Když vajíčko zaschne, ostrým nožem nakrojíme bochánek do tvaru kříže.
Troubu rozehřejeme na střední teplotu (cca 180 stupňů) a vložíme do ní připravený velikonoční mazanec. Po 5-7 minutách pečení teplotu trouby zmírníme na cca 150 stupňů a pečeme dalších 50-60 minut. Pokud by mazanec na povrchu rychle tmavnul, můžeme ho ochránit překrytím alobalem. Zda je upečený zjistíme tak, že do něj píchneme špejli, pokud se na ni těsto nelepí, je hotovo a můžeme mazanec vyndat z trouby. Pokud máte chuť, můžete si mazanec ještě pocukrovat ;)
TIP: pokud chcete mazanec uchovat o pár dní déle, zabalte jej do utěrky a poté vložte do igelitového sáčku, mazanec si udrží vláčnost a neztvrdne