Velikonoční mazanec

04.04.2015 21:32

Už několik let se přemlouvám k tomu, že by bylo dobré upéci si domácí mazanec. A konečně letos to klaplo, a na to, že to byl skutečně první pokus, jsem maximálně spokojená ;)

 

VELIKONOČNÍ MAZANEC

750 g polohrubé mouky

375 ml mléka

40 g čerstvého pekařského droždí

2 žloutky

150 g moučkového cukru

150 g čerstvého poctivého másla

2 lžíce rozinek (předem namočených v rumu)

2 lžíce loupaných mandlí nasekaných na nudličky

nastrouhaná kůra z menšího omytého bio citronu

1 sáček vanilkového cukru

špetka soli

špetka strouhaného muškátového oříšku nebo květu

1 vejce napotření mazance

 

a jdeme na to:

Do mísy si prosijeme mouku, čímž ji hezky provzdušníme. Poté smícháme s moučkovým cukrem, přídáme i cukr vanilkový, špetku soli, špetku strouhaného muškátového ořišku a jemně nastrouhanou citronovou kůru. V malém kastrůlku rozpustíme máslo a necháme ho trochu prochladnout.

Mezitím si připravíme kvásek. Do poloviny vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme lžíci cukru, trošku mouky a umícháme řídké těstíčko, a necháme v teple vzejít kvásek.

 

 

Poté přidáme kvásek do mísy k mouce. Ve zbylém mléce rozmícháme dva žloutky a vše přidáme do těsta. Zalijeme rozpuštěným a prochladlým máslem a těsto zpracováváme vařečkou tak dlouho, až se přestane lepit na stěny mísy a nechytá se ani vařečky. Vyndáme těsto z mísy a rukama důkladně propracujeme. S těstem se úžasně pracuje. Když přestane lepit a nechytá se ani válu, je připravené k dalšímu kynutí.

Vložíme ho zpět do mísy, povrch zlehka zaprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a na teplém místě necháme asi hodinu kynout. 

 

 

Poté těsto vyjmeme z mísy, znovu na pracovním vále propracujeme a přidáme rozinky a nasekané mandle (malou hrstičku mandlí si necháme na ozdobu bochánku). Do těsta vše dobře zapracujeme a znovu opakujeme hodinový proces kynutí.

Z nakynutého těsta vytvarujeme na válu kulatý bochánek, položíme ho na plech vyložený pečícím papírem, přikryjeme utěrkou a necháme ještě tak hodinku kynout na plechu před vlastním pečením. Poté ho znovu zformujeme do bochánku, aby se při pečení "nerozjel" ;) Před pečením povrch bochánku pomažeme rozšlehaným vejcem a ozdobíme nasekanými mandlemi. Když vajíčko zaschne, ostrým nožem nakrojíme bochánek do tvaru kříže.

 

 

Troubu rozehřejeme na střední teplotu (cca 180 stupňů) a vložíme do ní připravený velikonoční mazanec. Po 5-7 minutách pečení teplotu trouby zmírníme na cca 150 stupňů a pečeme dalších 50-60 minut. Pokud by mazanec na povrchu rychle tmavnul, můžeme ho ochránit překrytím alobalem. Zda je upečený zjistíme tak, že do něj píchneme špejli, pokud se na ni těsto nelepí, je hotovo a můžeme mazanec vyndat z trouby. Pokud máte chuť, můžete si mazanec ještě pocukrovat ;)

 

 

TIP: pokud chcete mazanec uchovat o pár dní déle, zabalte jej do utěrky a poté vložte do igelitového sáčku, mazanec si udrží vláčnost a neztvrdne