Velikonoční jidáše

04.04.2015 21:57

Letos jsem to velikonoční pečení pojala trošičku ve velkém stylu, a aby těch novinek nebylo málo, rozhodla jsem se pustit i do jidášů :) Docela jsem si s těstem pohrála, a výsledek nebyl vůbec špatný.

 

VELIKONOČNÍ JIDÁŠE

250 ml mléka

30 g droždí

lžíce jemného krystalového cukru

500 g hladké mouky

120 g másla

2 žloutky

80 g medu

citron

špetka soli

 

Asi ve 100 ml vlažného mléka rozmícháme droždí s cukrem a lžící mouky a necháme vykynout.

Změklý tuk vymícháme se žloutky a medem do pěny. Postupně přimícháme mouku, kvásek, zbylé mléko, nastrouhanou citronovou kůru a špetku soli. Vypracujeme těsto, které necháme asi 30 minut kynout. 

Z těsta odkrajujeme kousky a formujeme z nich válečky, které kroutíme do spirály. Naskládáme je na plech vyložený pečícím papírem a necháme ještě chvíli kynout.

Vložíme do předehřáté trouby a pečeme 20 minut do zlatova. Ještě teplé jidáše potřeme medem.