Velikonoční jidáše
Letos jsem to velikonoční pečení pojala trošičku ve velkém stylu, a aby těch novinek nebylo málo, rozhodla jsem se pustit i do jidášů :) Docela jsem si s těstem pohrála, a výsledek nebyl vůbec špatný.
VELIKONOČNÍ JIDÁŠE
250 ml mléka
30 g droždí
lžíce jemného krystalového cukru
500 g hladké mouky
120 g másla
2 žloutky
80 g medu
citron
špetka soli
Asi ve 100 ml vlažného mléka rozmícháme droždí s cukrem a lžící mouky a necháme vykynout.
Změklý tuk vymícháme se žloutky a medem do pěny. Postupně přimícháme mouku, kvásek, zbylé mléko, nastrouhanou citronovou kůru a špetku soli. Vypracujeme těsto, které necháme asi 30 minut kynout.
Z těsta odkrajujeme kousky a formujeme z nich válečky, které kroutíme do spirály. Naskládáme je na plech vyložený pečícím papírem a necháme ještě chvíli kynout.
Vložíme do předehřáté trouby a pečeme 20 minut do zlatova. Ještě teplé jidáše potřeme medem.