Vanilkové rohlíčky

28.12.2016 20:43

Když se řeknou Vánoce, tak se mi vybaví vůně vanilky a chuť vanilkových rohlíčků - cukroví, které miluji asi nejvíc. 

 

Již na konci října se začínám těšit na to, až si zadělám první těsta na cukroví a začnu péct. U pečení se totiž vždy super odreaguji. Štěpán už je veliký (bude mu v únoru 8 let), rád mi v kuchyni pomáhá, společné pečení je báječné, ale přeci jen mám o trochu radši, když všichni moji kluci (i ti dva čtyřnozí) zalehnou, v bytě se rozhostí ticho a já se mohu plně soustředit na práci, zapomenu při tom na hodiny a kolikrát se až divím, jak ten čas rychle letí :)

 

Každý má jistě ten svůj zaručený a nejlepší recept na vanilkové rohlíčky. Já mám ten svůj od maminky, nedám na něj dopustit, jiný jsem ani nikdy nevyzkoušela a ani to nemám v plánu, protože přesně tohle jsou rohlíčky, které mě vrací do dětských let. A není to jen mé oblíbené cukroví, ale i mého tatínka, takže aby ho bylo dost a nesnědlo se ještě před Štědrým dnem, pečeme rohlíčky ze 6 dávek :D recept píši na jednu dávku. 

 

VANILKOVÉ ROHLÍČKY

150 g hladké mouky

20 g cukru moučka

100 g másla

50 g mletých vlašských ořechů

1 žloutek

+ moučkový cukr a vanilkový cukr na obalení

 

Do sypkých přísad nasekáme máslo, přidáme žloutek a vypracujeme těsto, které necháme v lednici alespon hodinu odpočinout.

Poté z těsta uděláme váleček, nakrájíme ho na stejně velké kousky a vytváříme malé rohlíčky, které klademe na plech vyložený pečícím papírem.

Pečeme v troubě vyhřáté na 160 stupnů (horkovzduch), jakmile začnou rohlíčky zlatavou barvu, vyndáme je z trouby a ještě horké obalíme ve směsi moučkového a vanilkového cukru.

 

 

Když jsem byla malá, dělávaly jsme rohlíčky s mamkou pomocí masového strojku, rohlíčky pak byly takové "střapaté", ale hodně křehké, takže se dost lámaly. Co je děláme tímto způsobem, je zlomených rohlíčků minimum ;)