Telecí soté zapečené v mušli
Na několika fotkách jsem obdivovala servírování jídla v mušlích, hrozně moc jsem je chtěla, ale stále na ně ne a ne narazit, až před pár týdny v Tescu. Nedovedete si představit jakou já měla radost. Moje nadšení by se dalo přirovnat k tomu, když můj syn dostane nové autíčko na ovládání. Hned se mi rozjasnil celý den a já se nemohla dočkat, až ty mušličky vyzkouším. A dnes jsem se konečně dočkala ;) Uvařila jsem telecí soté s rýží, moc jsme si pochutnali a tady je receptík...
TELECÍ SOTÉ ZAPEČENÉ V MUŠLI
telecí kýta
cibule
mléko
bílý mletý pepř
muškátový oříšek
mletý zázvor
sůl
mouka a máslo na zahuštění
parmezán
trocha oleje
Telecí maso očistíme, osušíme a nakrájíme na malé kostky. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. V kastrolu necháme cibulku na oleji zesklovatět, poté přidáme telecí maso a necháme ho zatáhnout. Poté maso opepříme, osolíme, přidáme trochu mletého zázvoru, špetku nastrouhaného muškátového oříšku a zalijeme mlékem tak, aby maso bylo zakryté. Přiklopíme poklici a přiblížně 40 minut dusíme, poté odklopíme poklici a necháme chvilku redukovat, pokud je omáčka hodně řídká, můžeme zahustit máslem smíchaným s moukou. Mezitím si nastrouháme parmezán a troubu rozehřejeme na 180 stupňů (horkovzdušnou na 160 stupňů). Do každé mušličky nebo nějaké zapékaci mističky kápneme olej, naplníme masovou směsí, zasypeme parmezánem, položíme na plech a necháme 15-20 minut zapéci.
Podáváme např. s rýží a zeleninou.