Telecí plátky marsala

27.04.2015 20:52

O víkendu jsme se byli podívat v Makru a já tam konečně sehnala Marsalu a nemohla jsem se dočkat až vyzkouším jedno ze svých zamilovaných jídel, na které jsem do této doby chodila do francouzské restaurace Universal. Receptík už jsem měla dlouho připravený a tak jsem byla napnutá jak kšandy, jestli se chuť alespoň trošku přiblíží té, kterou  tak dobře znám. A musím říct, že to byla opravdu mňamka, a příště toho musím uvařit o ždibec víc :D

 

TELECÍ PLÁTKY MARSALA 

1 lžíce rostlinného oleje

2 lžíce másla

telecí kýta

hladká mouka na obalení

sůl

čerstvě mletý černý pepř

125 ml dezertního vína Marsala

80 ml smetany ke šlehání

 

Maso odblaníme a nakrájíme na tenké, asi půlcentimetrové plátky, které naklepeme plochou stranou paličky (nejlépe to jde přes mikrotenový sáček, maso se tak nepotrhá).

Do pánve dáme olej a máslo, jakmile se z másla přestane kouřit, obalíme plátky masa v mouce, přebytečnou mouku oklepeme a vložíme do pánve, kde maso z obou stran opečeme (nedoporučuji obalovat maso v mouce dopředu, stane se pak to, že maso nebude po opečení křupavé, mouka se nesmí na mase změnit na mazlavou hmotu). Poté maso vyjmeme a osolíme a opepříme. Z pánve slijeme přebytečný tuk, vlijeme do pánve šťávu, kterou maso pustilo, přilijeme marsalu a přivedeme k varu, zlehka seškrábneme vařečkou vše, co se přichytlo na pánvičku, přilijeme smetanu a za stálého míchání necháme zredukovat na hustou omáčku, osolíme, opepříme.

Jako příloha se skvěle hodí gratin dauphinois.