Nugátový dort

27.04.2015 22:27

Měla jsem chuť na něco čokoládového, před pár týdny jsme v Prachaticích v restauraci Almara ochutnali výtečný nugátový dort, recept se mi nepodařilo získat, a tak teď budou probíhat pokusy o docílení co nejpodobnější chuti. Tento dort se chuťově docela podobá čokoládovému fondantu. Není vůbec špatný, ale není to ta chuť, které bych ráda docílila, takže další pokusy budou určitě následovat :)

 

NUGÁTOVÝ DORT

těsto:    110 g hladké mouky

             50 g cukru krupice

             45 g másla

             1/5 prášku do pečiva

             10 g kakaa holandského typu

             2 žloutky

             kapka extra virgin oleje

             špetka soli

 


 

krém:    150 g nutelly

             50 g čokolády na vaření

             100 ml smetany

             100 ml mléka

             1 vejce

 

 

máslo na vymazání formy

 

Vypracujeme těsto z výše uvedených surovin, je docela drobivé, špatně drží pohromadě, ale nakonec se ho přeci jen povede přimět držet tvar ;) zabalíme těsto do fólie a dáme tak na půl hodinky odležet do lednice.

Mezitím ve vodní lázni rozpustíme nutellu, čokoládu, mléko a smetanu - vše dobře promícháme, směs musí být hladká. Odstavíme a necháme vychladnout, teprve poté přidáme jedno celé vejce a vše opět důkladně promícháme.

Formu vymažeme máslem, dno vyložíme těstem a vytvoříme i 1,5-2 cm vysoké okraje. 

 

 

Vlijeme náplň a vložíme do předem vyhřáté trouby na 175 stupňů (horkovzdušná na 155 stupňů) a pečeme přibližně 20 minut. Před podáváním necháme dort zcela vychladnout. Poté ho můžeme pocukrovat, ozdobit šlehačkou, ovocem,... Dobrou chuť!