Nugátový dort
Měla jsem chuť na něco čokoládového, před pár týdny jsme v Prachaticích v restauraci Almara ochutnali výtečný nugátový dort, recept se mi nepodařilo získat, a tak teď budou probíhat pokusy o docílení co nejpodobnější chuti. Tento dort se chuťově docela podobá čokoládovému fondantu. Není vůbec špatný, ale není to ta chuť, které bych ráda docílila, takže další pokusy budou určitě následovat :)
NUGÁTOVÝ DORT
těsto: 110 g hladké mouky
50 g cukru krupice
45 g másla
1/5 prášku do pečiva
10 g kakaa holandského typu
2 žloutky
kapka extra virgin oleje
špetka soli
krém: 150 g nutelly
50 g čokolády na vaření
100 ml smetany
100 ml mléka
1 vejce
máslo na vymazání formy
Vypracujeme těsto z výše uvedených surovin, je docela drobivé, špatně drží pohromadě, ale nakonec se ho přeci jen povede přimět držet tvar ;) zabalíme těsto do fólie a dáme tak na půl hodinky odležet do lednice.
Mezitím ve vodní lázni rozpustíme nutellu, čokoládu, mléko a smetanu - vše dobře promícháme, směs musí být hladká. Odstavíme a necháme vychladnout, teprve poté přidáme jedno celé vejce a vše opět důkladně promícháme.
Formu vymažeme máslem, dno vyložíme těstem a vytvoříme i 1,5-2 cm vysoké okraje.
Vlijeme náplň a vložíme do předem vyhřáté trouby na 175 stupňů (horkovzdušná na 155 stupňů) a pečeme přibližně 20 minut. Před podáváním necháme dort zcela vychladnout. Poté ho můžeme pocukrovat, ozdobit šlehačkou, ovocem,... Dobrou chuť!