Jablečno-skořicové dortíky

13.05.2015 20:55

Zítra odpoledne v parku proběhne oslava Štěpulovi kamarádky a školkové lásky Nikolky, a tak jsem se rozhodla upéci jablečno-skořicové dortíky. Je to velmi svěží dezertík, a doufám, že i dětem bude chutnat ;)

 

JABLEČNO-SKOŘICOVÉ DORTÍKY

piškotové těsto:    5-6 vajec (podle velikosti)

                             180 g krupicového cukru

                             200 g hladké mouky

                             1 vanilkový cukr

                             1 lžička strouhané citronové kůry z bio citronu

 

vrchní vrstva:    10 jablek

                          citronová šťáva

                          250 ml vody

                          3 hřebíčky

                          100 g krupicového cukru

                          1 vanilkový pudinkový prášek

                          1 lžička solamylu

                          1/2 lžičky skořice

 

Na piškotové těsto vyšleháme bílky do pěny, přidáme cukr a ušleháme tuhý sníh. Žloutky rozkvedláme s vanilkovým cukrem a citronovou kůrou a vmícháme je do sněhu. Mouku prosejeme a vmícháme ji zlehka do vaječné hmoty. Těsto natřeme rovnoměrně na plech vyložený pečícím papírem (případně na vymazaný a vysypaný plech), vložíme do předehřáté trouby a na 160 stupňů v horkovzdušné troubě pečeme dorůžova (zhruba 15-20 minut).

Jablka oloupeme, nakrájíme na kostičky a ihned je zakapeme citronovou šťávou, aby jablka nezhnědla. Jablka dáme do hrnce, zalijeme 250 ml vody a povaříme je spolu s cukrem, skořicí a hřebíčkem do poloměkka, poté vyndáme hřebíčky, jablka ještě trošku rozmačkáme, aby nebyly na moc velké kusy a vlijeme pudink a solamyl rozmíchaný v trošce vody a za stálého míchání povařime asi minutu. Směs poté nalijeme na vychladlý piškot a uhladíme. Necháme ztuhnout při pokojové teplotě a potom uložíme asi na hodinu do chladu (lze samozřejmě i přes noc). Můžeme nakrájet na klasické řezy, případně vykrájet formičkou kolečka, oválky,...

Těsně před podáváním ozdobíme šlehačkou, případně zakysankou smíchanou s vyšlehanou smetanou a trochou cukru.