Jablečno-skořicové dortíky
Zítra odpoledne v parku proběhne oslava Štěpulovi kamarádky a školkové lásky Nikolky, a tak jsem se rozhodla upéci jablečno-skořicové dortíky. Je to velmi svěží dezertík, a doufám, že i dětem bude chutnat ;)
JABLEČNO-SKOŘICOVÉ DORTÍKY
piškotové těsto: 5-6 vajec (podle velikosti)
180 g krupicového cukru
200 g hladké mouky
1 vanilkový cukr
1 lžička strouhané citronové kůry z bio citronu
vrchní vrstva: 10 jablek
citronová šťáva
250 ml vody
3 hřebíčky
100 g krupicového cukru
1 vanilkový pudinkový prášek
1 lžička solamylu
1/2 lžičky skořice
Na piškotové těsto vyšleháme bílky do pěny, přidáme cukr a ušleháme tuhý sníh. Žloutky rozkvedláme s vanilkovým cukrem a citronovou kůrou a vmícháme je do sněhu. Mouku prosejeme a vmícháme ji zlehka do vaječné hmoty. Těsto natřeme rovnoměrně na plech vyložený pečícím papírem (případně na vymazaný a vysypaný plech), vložíme do předehřáté trouby a na 160 stupňů v horkovzdušné troubě pečeme dorůžova (zhruba 15-20 minut).
Jablka oloupeme, nakrájíme na kostičky a ihned je zakapeme citronovou šťávou, aby jablka nezhnědla. Jablka dáme do hrnce, zalijeme 250 ml vody a povaříme je spolu s cukrem, skořicí a hřebíčkem do poloměkka, poté vyndáme hřebíčky, jablka ještě trošku rozmačkáme, aby nebyly na moc velké kusy a vlijeme pudink a solamyl rozmíchaný v trošce vody a za stálého míchání povařime asi minutu. Směs poté nalijeme na vychladlý piškot a uhladíme. Necháme ztuhnout při pokojové teplotě a potom uložíme asi na hodinu do chladu (lze samozřejmě i přes noc). Můžeme nakrájet na klasické řezy, případně vykrájet formičkou kolečka, oválky,...
Těsně před podáváním ozdobíme šlehačkou, případně zakysankou smíchanou s vyšlehanou smetanou a trochou cukru.