Gyros s pita chlebem a tzatziky

23.04.2015 21:23

Na včerejší živáňskou jsem nespotřebovala všechno maso, a tak jsem se rozhodla, že ho naložím a uděláme si gyros ;) A tentokrát žádný kupovaný pita chleba a tzatziky, hezky si vše připravím doma. Usnadnila jsem si práci kupovanou marinádou na gyros - můžu ji jen doporučit, je úžasná a masíčko je potom super ochucené a maliličko pikantní.

 

GYROS S PITA CHLEBEM A TZATZIKY

vepřové maso

marináda gyros

 

na pita chleba:    250 g hladké mouky

                            1 lžíčka soli

                            1/2 lžičky sušeného droždí

                            1/2 lžičky cukru moučka

                            1 a 1/2 lžíce olivového oleje

                            1,5 dcl vlažné vody

 

na tzatziky:    salátová okurka

                      bílý řecký jogurt

                      1 stroužek česneku

                      sůl

                      bílý mletý pepř

                      1 lžíce citronové šťávy

                      2 lžíce olivového oleje

 

Vepřové maso očistíme, osušíme a nakrájíme na nudličky nebo na kostičky - jak kdo chce, dáme do misky, zalijeme marinádou, dobře promícháme a necháme chvilku odpočinout, přes noc je to ideální. Poté opečeme na pánvi.

 

Na tzatziky oloupeme okurku a nastrouháme ji, dáme ji do cedníku, osolíme a vyždímáme z ní co nejvíce vody. Smícháme ji s bílým jogurtem, prolisovaným česnekem, citronovou šťávou a olivovým olejem, opepříme a podle potřeby a chuti osolíme a dáme vychladit do lednice.

 

Na pita chleba smícháme všechny suroviny, vodu přiléváme postupně, dobře prohněteme a necháme 30 minut na teplém místě vykynout. Těsto poté rozdělíme na 4 díly a z každého vyválíme placku tak velikou, aby se nám vešla do pánve a nasucho ji na pánvičce z obou stran opečeme, až se na ní začnou tvořit tmavé puchýřky, je hotovo. Pita chleba přendáme na talíř, z obou stran potřeme olivovým olejem - tím docílíme toho, že placka neztvrdne a bude krásně vláčná. Udržujeme pity v teple.

 

Můžeme podávat v rozloženém stavu na talíři, nebo maso spolu se zeleninou (salátem, rajčaty a červenou cibulí) a tzatziky zabalíme do pita chleba.

 

My dnes měli gyros se zeleninovým salátem s medovo-hořčičnou zálivkou (olivový olej, med, citronová šťávy, lžička hořčice).