Gyros s pita chlebem a tzatziky
Na včerejší živáňskou jsem nespotřebovala všechno maso, a tak jsem se rozhodla, že ho naložím a uděláme si gyros ;) A tentokrát žádný kupovaný pita chleba a tzatziky, hezky si vše připravím doma. Usnadnila jsem si práci kupovanou marinádou na gyros - můžu ji jen doporučit, je úžasná a masíčko je potom super ochucené a maliličko pikantní.
GYROS S PITA CHLEBEM A TZATZIKY
vepřové maso
marináda gyros
na pita chleba: 250 g hladké mouky
1 lžíčka soli
1/2 lžičky sušeného droždí
1/2 lžičky cukru moučka
1 a 1/2 lžíce olivového oleje
1,5 dcl vlažné vody
na tzatziky: salátová okurka
bílý řecký jogurt
1 stroužek česneku
sůl
bílý mletý pepř
1 lžíce citronové šťávy
2 lžíce olivového oleje
Vepřové maso očistíme, osušíme a nakrájíme na nudličky nebo na kostičky - jak kdo chce, dáme do misky, zalijeme marinádou, dobře promícháme a necháme chvilku odpočinout, přes noc je to ideální. Poté opečeme na pánvi.
Na tzatziky oloupeme okurku a nastrouháme ji, dáme ji do cedníku, osolíme a vyždímáme z ní co nejvíce vody. Smícháme ji s bílým jogurtem, prolisovaným česnekem, citronovou šťávou a olivovým olejem, opepříme a podle potřeby a chuti osolíme a dáme vychladit do lednice.
Na pita chleba smícháme všechny suroviny, vodu přiléváme postupně, dobře prohněteme a necháme 30 minut na teplém místě vykynout. Těsto poté rozdělíme na 4 díly a z každého vyválíme placku tak velikou, aby se nám vešla do pánve a nasucho ji na pánvičce z obou stran opečeme, až se na ní začnou tvořit tmavé puchýřky, je hotovo. Pita chleba přendáme na talíř, z obou stran potřeme olivovým olejem - tím docílíme toho, že placka neztvrdne a bude krásně vláčná. Udržujeme pity v teple.
Můžeme podávat v rozloženém stavu na talíři, nebo maso spolu se zeleninou (salátem, rajčaty a červenou cibulí) a tzatziky zabalíme do pita chleba.
My dnes měli gyros se zeleninovým salátem s medovo-hořčičnou zálivkou (olivový olej, med, citronová šťávy, lžička hořčice).