Gratin dauphinois = gratinované smetanové brambory

27.04.2015 22:13

Luxusní příloha, tyhle gratinované smetanové brambůrky můžu jíst i samotné, ale není to rozhodně jídlo na každý den a pro někoho kdo si hlídá linii ;)

 

GRATIN DAUPHINOIS

brambory

100 ml smetany ke šlehání

100 ml mléka

muškátový oříšek

sůl

pepř

trocha másla na vymazání formy

 

Brambory oloupeme a nakrájíme na co nejtenší kolečka. Pořádně je propláchneme ve studené vodě a dobře osušíme (např. utěrkou) a vkládáme do máslem vymazané zapékací formy (nebo několika menších formiček). Každou vrstvu osolíme a opepříme a pokračujeme ve vrstvení.

Mezitím si v kastrůlku přivedeme k varu mléko se smetanou a 1/4 lžičky nastrouhaného muškátového oříšku, poté ihned odstavíme a zalijeme brambory. Dáme do trouby vyhřáté trouby na 180 stupňů (horkovzdušná na 160 stupňů) a pečeme doměkka, zhruba hodinku.

 

TIP: tyto zapečené brambory můžeme obměnit např. přidáním cibule nakrájené na kolečka, tymiánem, můžeme je zasypat sýrem