Gratin dauphinois = gratinované smetanové brambory
Luxusní příloha, tyhle gratinované smetanové brambůrky můžu jíst i samotné, ale není to rozhodně jídlo na každý den a pro někoho kdo si hlídá linii ;)
GRATIN DAUPHINOIS
brambory
100 ml smetany ke šlehání
100 ml mléka
muškátový oříšek
sůl
pepř
trocha másla na vymazání formy
Brambory oloupeme a nakrájíme na co nejtenší kolečka. Pořádně je propláchneme ve studené vodě a dobře osušíme (např. utěrkou) a vkládáme do máslem vymazané zapékací formy (nebo několika menších formiček). Každou vrstvu osolíme a opepříme a pokračujeme ve vrstvení.
Mezitím si v kastrůlku přivedeme k varu mléko se smetanou a 1/4 lžičky nastrouhaného muškátového oříšku, poté ihned odstavíme a zalijeme brambory. Dáme do trouby vyhřáté trouby na 180 stupňů (horkovzdušná na 160 stupňů) a pečeme doměkka, zhruba hodinku.
TIP: tyto zapečené brambory můžeme obměnit např. přidáním cibule nakrájené na kolečka, tymiánem, můžeme je zasypat sýrem