Dvojctihodné koláčky

10.04.2015 20:10

Tak tyhle koláčky miluju nejen já, ale i naši kamarádi. Peču je na výstavu psů, na různé party a oslavy a jsou velmi brzy pryč.

 

DVOJCTIHODNÉ KOLÁČKY

těsto:    500 g hladké mouky

            40 g droždí

            80 g krupicového cukru

            1 hrnek mléka (250 ml)

            100 g másla

            2 žloutky

            špetka soli

            vejce na potření

 

drobenka:    máslo

                    polohrubá mouka

                    krupicový cukr

 

vnitřní tvarohová náplň:   500 g tvarohu

                                        2 žloutky

                                        4 lžíce krupicového cukru

                                        1/2 vanilkového cukru

 

švestková povidla

 


Suroviny, které uchováváme v lednici, vyndáme cca 2 hodiny před zaděláním těsta, aby se dostaly na pokojovou teplotu (jde o vejce, mléko, máslo a droždí).

Do poloviny vlažného mléka rozdrobíme droždí, přisypeme lžíci cukru a necháme na teplém místě vzejít kvásek (až se budou dělat bubliny, je kvásek hotov).

Rozpustíme si máslo a spolu se žloutky a zbytkem cukru utřeme v míse do pěny. Přidáme mouku, špetku soli, kvásek a zbytek mléka a vypracujeme vláčné těsto. Těsto je trochu lepivé, ale dobře se sním pracuje. Není nutné nechat těsto vykynout, koláčky ochotně naskočí v troubě, ale pokud ho necháme hodinu kynout, budou koláče stejně vynikající.

Na tvarohovou náplň pořádně promícháme tvaroh, žloutky a oba cukry. Já vše míchám rukama, protože se to tak mnohem lépe promísí.

Z másla, polohrubé mouky a krupicového cukru vytvoříme drobenku. Nepíši kolik čeho dát, dělám drobenku od oka a dělám ji co nejvíce, protože drobenka je ve finále na koláčkách to nejlepší ;)

Předehřejeme si troubu na 180 stupňů (horkovzdušnou na 160 stupňů). Plech vyložíme pečícím papírem.

Z těsta děláme malé placičky (já mám ráda koláčky malé, tak moje placičký mívají tak 5-6 cm v průměru). Doprostřed placičky dáme tvarohovou náplň a zabalíme - stejně jako balíme buchty. Koláčky klademe na plech s pečícím papírem spojem dolů a myslíme při tom na to, že koláčky naběhnou. Necháme asi 15 minut kynout. Poté do každého koláčku uděláme zvrchu prsty důlek a do něj dáme povidla. Kraje koláčků pomašlujeme rozšlehaným vejce a celé koláčky posypeme drobenkou.

 

 

Pečeme asi 15-20 minut - záleží jak velké koláčky se Vám povedou.