Biskupský chlebíček
BISKUPSKÝ CHLEBÍČEK
200 g másla
200 g moučkového cukru
240 g hladké mouky
5 vajec
1/3 kypřícího prášku do pečiva
rozinky, kandované ovoce, alginátové ovoce, sušené ovoce...
čokoládová poleva na potažení
tuk a polohrubá mouka na vysypání formy
Povolené máslo vymícháme s cukrem do pěny, poté přidáme žloutky. Mezitím si připravíme sníh z bílků. Nasekáme si rozinky a kandované ovoce na menší kousky a promícháme se lžící mouky. Díky tomu se ovoce k sobě nebude lepit a rovnoměrně se promíchá v těstě.
Formu na chlebíček vymažeme tukem a vysypeme polohrubou moukou. Do směsi másla a žloutků zlehka vmícháme vyšlehaný sníh a poté opatrně přidáme mouku s kypřícím práškem a nasekané ovoce. Celou směs vlijeme do formy a dáme do vyhřáté trouby na 155 stupnů asi na 45 minut. Pokud by chlebíček ke konci chytal hodně barvu, přikryjeme ho alobalem. Zda je upečený zjistíme špejlovým testem.
Chlebíček necháme ve formě vychladnout, poté ho vyklopíme a polijeme / potřeme čokoládovou polevou a ozdobíme buď zbytky kandovaného ovoce, rozinkami, nasekanými ořišky či cukrovým zdobením.