Biskupský chlebíček

29.12.2016 15:28

BISKUPSKÝ CHLEBÍČEK

200 g másla

200 g moučkového cukru

240 g hladké mouky

5 vajec

1/3 kypřícího prášku do pečiva

rozinky, kandované ovoce, alginátové ovoce, sušené ovoce...

čokoládová poleva na potažení

tuk a polohrubá mouka na vysypání formy

 

Povolené máslo vymícháme s cukrem do pěny, poté přidáme žloutky. Mezitím si připravíme sníh z bílků. Nasekáme si rozinky a kandované ovoce na menší kousky a promícháme se lžící mouky. Díky tomu se ovoce k sobě nebude lepit a rovnoměrně se promíchá v těstě.

Formu na chlebíček vymažeme tukem a vysypeme polohrubou moukou. Do směsi másla a žloutků zlehka vmícháme vyšlehaný sníh a poté opatrně přidáme mouku s kypřícím práškem a nasekané ovoce. Celou směs vlijeme do formy a dáme do vyhřáté trouby na 155 stupnů asi na 45 minut. Pokud by chlebíček ke konci chytal hodně barvu, přikryjeme ho alobalem. Zda je upečený zjistíme špejlovým testem.

Chlebíček necháme ve formě vychladnout, poté ho vyklopíme a polijeme / potřeme čokoládovou polevou a ozdobíme buď zbytky kandovaného ovoce, rozinkami, nasekanými ořišky či cukrovým zdobením.